Creences i emocions, com gestionar-les en positiu

SomDocents-Emocions

La ciència ha demostrat que el cervell no distingeix la realitat del pensament. Això vol dir que quan pensem, s’activen els mateixos circuits neuronals que quan fem alguna cosa o quan recordem. Això és important perquè els pensaments són capaços de fixar realitats que no sempre són com nosaltres les dibuixem o imaginem. Les tècniques de visualització, meditació i imaginació creativa treballen en aquest sentit. Així doncs, per aprendre a gestionar les nostres emocions cal, abans, aprendre a gestionar les nostres creences. Es tracta, sense cap mena de dubte, d’una manera de profunditzar en nosaltres i ajudar als nostres alumnes i companys a fer-ho.

Com aconseguir creences positives?

Els records i les sensacions van molt associats a les creences. Qualsevol record o pensament és capaç de desplegar un ventall immens d’emocions: una reacció en cadena que, si se centra en una emoció negativa, pot submergir-te en una espiral de pensaments poc constructius. Deixar d’alimentar-los és fonamental per treballar les nostres pròpies creences i fomentar les emocions positives. Això ens ajudarà a millorar la nostra vida i les relacions amb la resta.

Però, com es fa això? Com puc començar a entrenar el meu cervell per a aconseguir tenir creences positives?

  1. Un primer pas: identifica les teves emocions. Abans de començar a treballar amb les teves creences cal que siguis conscient d’allò que sents. És possible que una situació negativa del passat ens impedeixi pensar que aquest cop ho farem bé. Fes una immersió en els teus records per tal d’identificar situacions, vivències i emocions. Analitza-les bé, observa quins canvis has fet en la teva vida i si realment és lògic que pensis que no ho aconseguiràs.
  2. Atura els pensaments negatius. Ja has identificat les emocions negatives, ara cal aturar els pensaments negatius que s’han desencadenat i que estan obstaculitzant el teu progrés positiu. Per aconseguir-ho pots fer un breu exercici de meditació que t’ajudarà a recuperar el control de les teves emocions.

  1. Comença a pensar en positiu. Es tracta de veure el costat bo de les coses, perquè és precisament això el que t’ajudarà a avançar cap a l’èxit. Concentra’t en les coses bones, és a dir, en allò que assoleixes cada dia i en les solucions, en lloc de donar voltes als problemes. Cada cop que afrontis una nova situació (sigui negativa o positiva), intenta analitzar què ha passat i com ho has resolt. És una gran oportunitat d’aprenentatge.

Per últim, intenta passar a l’acció: fer les coses i avançar cap als teus objectius. Incorpora novetats (per petites que siguin) al teu dia a dia, perquè el factor sorpresa és un nou motiu per aprendre a fer passos endavant, adquirir noves experiències i trencar esquemes negatius.

Imagina’t en el futur fent allò que desitges fer. Tots els passos que facis valdran la pena perquè t’ajudaran a arribar a la teva meta. Amb tot, hauràs solidificat les creences positives i podràs continuar endavant amb tota la fermesa i convicció.

Quant a cristinasomdocents

Diplomada en Magisteri d'Educació Primària per la Universitat Autònoma de Barcelona. Mestra en actiu. Tècnica en Educació Emocional (UB). Formadora de docents (Generalitat de Catalunya). Responsable del Departament de Màrqueting de SomDocents.
Aquesta entrada s'ha publicat en Educació Emocional, Educació..., Escola i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s