La importància de les intel·ligències múltiples

Somdocents-inteligencies-multiples

La teoria de les intel·ligències múltiples no és nova. El model fou proposat per Howard Gardner, professor de la Universitat Harvard, l’any 1983 i es basa en el fet que la intel·ligència no és un conjunt unitari de capacitats específiques, sinó que es tracta d’una xarxa de conjunts autònoms i interrelacionats. Però, en què es basa aquesta teoria i per què són importants les intel·ligències múltiples?

Quines són les intel·ligències múltiples?

Per Gardner, que hi hagi diferents intel·ligències o intel·ligències múltiples respon al fet que existeixin diferents tipus de problemes per resoldre. Fins al moment, se n’han identificat vuit i són les següents:

 • Intel·ligència musical. És una intel·ligència molt útil per aprendre idiomes, basada en la facilitat per la composició, interpretació i transformació de la música i dels sons.
 • Intel·ligència lingüística. La tenen especialment desenvolupada les persones que tenen facilitat per la lectura, l’escriptura i els jocs de paraules. Tot i això, es pot potenciar llegint, participant en diàlegs i practicant l’escriptura.
 • Intel·ligència lògica-matemàtica. Fa referència a l’habilitat per la resolució de problemes lògics i matemàtics, molt desenvolupada en les personalitats més científiques.
 • Intel·ligència espacial. La tenen els mariners, els cirurgians, els enginyers o els dissenyadors, els quals tenen la capacitat de veure el món en tres dimensions i ubicar-se molt bé a través d’imatges, espais i superfícies.
 • Intel·ligència corporal-cinestèsica. És important en tots aquells que utilitzen el seu propi cos per resoldre problemes. Així, tots pensem en professions com la de cirurgià, artesà o ballarí.
 • Intel·ligència interpersonal. També es tracta d’una intel·ligència molt desenvolupada en aquelles persones que treballen de manera cooperativa o relacionant-se amb altres individus: mestres, psicòlegs, venedors…
 • Intel·ligència intrapersonal. La trobem en aquelles persones que tenen l’habilitat de gestionar correctament els desitjos i pors pròpies, de manera que es troba present en bons venedors, líders i gestors de persones.
 • Intel·ligència naturalista. Es tracta d’una intel·ligència molt específica, que solen tenir els biòlegs i botànics, perquè consisteix a distingir i classificar els elements naturals.

Però, per què són importants les intel·ligències múltiples?

El mateix Howard Gardner explica per què són tan importants. Ho podem resumir de la següent manera:

 • Ésser brillant acadèmicament no ho és tot. Aconseguir unes bones qualificacions és important, però el camí de l’aprenentatge inclou moltes altres variables, coneixements i experiències importants per al desenvolupament dels infants.
 • La intel·ligència és una capacitat. Gardner desterrà la creença que la intel·ligència és innata. Així doncs, ara sabem que l’educació pot modificar les intel·ligències i tots tenim la possibilitat d’entrenar-les i desenvolupar-les.
 • La teoria, a més, proporciona als docents eines per col·laborar en el desenvolupament de les potencialitats individuals i a fer-ho de la manera més adequada per ajudar als alumnes a canalitzar tot el seu potencial en els diferents àmbits de la vida personal i professional.

Què en sabeu de les intel·ligències múltiples? Quines activitats dueu a terme a l’aula per desenvolupar-les? Podeu compartir les vostres experiències als comentaris.

 

Acerca de cristinasomdocents

Diplomada en Magisteri d'Educació Primària per la Universitat Autònoma de Barcelona. Mestra en actiu. Tècnica en Educació Emocional (UB). Formadora de docents (Generalitat de Catalunya). Responsable del Departament de Màrqueting de SomDocents.
Esta entrada fue publicada en Atenció a la diversitat, Educació..., Escola y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s