La gamificació aplicada a l’aula

SomDocents-Formació-Gamificació

Ja hem explicat que la gamificació és una tècnica d’aprenentatge que es pot utilitzar a l’aula (però també en molts altres àmbits, com per exemple, l’empresa) per tal de transferir als infants tota una sèrie d’aprenentatges, però a través d’una experiència lúdica i emprant tota una sèrie de recursos típics en els jocs: sistemes de puntuació, recompenses, medalles, etcètera. En aquest article volem posar-vos exemples de gamificació aplicada a l’aula i oferir-vos uns quants recursos que us poden resultar molt útils per començar. Us animeu?

Exemples, dinàmiques i aplicacions per a la gamificació

La clau de la gamificació, diríem, que és ser capaç de dissenyar una situació d’aprenentatge divertida, que alhora ens permetrà gaudir d’un entorn comunicatiu més ric i reforçar els vincles entre el docent i els alumnes. A continuació, us proposem algunes eines:

  • Cerebriti Edu. Es tracta d’una eina amb la qual podreu crear jocs educatius en menys de dos minuts. No és necessari tenir coneixements de programació i et permet aplicar les lliçons omplint un formulari d’allò més senzill. De fet, fins i tot els alumnes en podran crear. Hi ha deu modalitats de jocs diferents i pots pujar el teu propi contingut. Les activitats es poden classificar per activitat i àrea/matèria i els alumnes aniran acumulant punts (i aprenentatge!) a mesura que avancin.

494736172

  • ClassCraft, GoalBook i Class Dojo. T’imagines convertir la teva classe en un joc de rol? I si poguessis emprar un sistema de qualificacions i medalles que motivés més als teus alumnes? En això precisament consisteixen aquestes eines. És cert que tu mateix pots elaborar les teves dinàmiques i sistemes de recompenses, però aquestes eines i aplicacions poden simplificar moltíssim la teva feina i ajudar-te a portar un control més exhaustiu de l’evolució dels alumnes i de l’èxit de les dinàmiques.

content_cover  goalbook 1000272_orig

  • Duolingo. I quan es tracta d’aprendre idiomes? Doncs molt fàcil. Duolingo és una eina per aprendre un idioma mentre els alumnes ajuden a traduir frases senzilles, pàgines web o documents. Aquests guanyaran punts mitjançant les tasques que vagin realitzant i aniran completant les diferents lliçons adaptades al seu nivell.

duolingo-app-to-know

  • Kahoot! I si organitzem un concurs per posar a prova tots els nostres coneixements? Kahoot! és una eina per crear jocs de preguntes i respostes per a diferents edats i nivells.

screen20shot202016-08-0420at202-51-3520pm

  • Edmodo. L’última eina que et recomanarem és Edmodo, una espècie de xarxa social per a l’educació a través de la qual pots confeccionar un sistema de preguntes i d’insígnies per premiar els aspectes que més t’interessin.

6919a8d22d06b423f66a9e52062777f2

Més recursos

Si voleu profunditzar i aprendre més sobre gamificació, us proposem els següents recursos:

  • The Flipped Classroom. Un espai amb molt contingut sobre gamificació, experiències i material per a l’educació.
  • Rodríguez, Fernando: Gamificación: cómo motivar al alumnado y mejorar el clima en el aula (ebook). Digital Text, 2015.

Heu aplicat algun cop la gamificació a l’aula? Expliqueu-nos les vostres experiències als comentaris!

Quant a cristinasomdocents

Diplomada en Magisteri d'Educació Primària per la Universitat Autònoma de Barcelona. Mestra en actiu. Tècnica en Educació Emocional (UB). Formadora de docents (Generalitat de Catalunya). Responsable del Departament de Màrqueting de SomDocents.
Aquesta entrada s'ha publicat en Educació..., Escola i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La gamificació aplicada a l’aula

  1. Retroenllaç: Què és la gamificació? | SomDocents

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s