5 recursos per a l’atenció a la diversitat

Tots els centres han de tenir planificada l’atenció a la diversitat. L’atenció a les necessitats educatives de tots els alumnes se sol plantejar des d’una perspectiva global del centre, tot i que la tasca més important la fa el docent a l’aula. És allí on topem amb les dificultats i observem que no resulta tan fàcil aplicar aquelles polítiques organitzatives que s’han establert fora del dia a dia de l’aula. Aquí tens cinc recursos pràctics per a l’atenció a la diversitat.

Atenció a la diversitat - SomDocents

  • Elaborar un pla individualitzat. Com a docents ja sabeu que a l’hora d’enfrontar-nos a un cas d’atenció a la diversitat cal elaborar un pla individualitzat. A la pàgina de l’XTEC trobareu tota la informació que necessiteu per posar-lo en marxa, així com per fer l’avaluació i el seguiment. També podeu descarregar diferents models.
  • Treballem en llenguatge. Pel que fa a la immersió lingüística, ens agradaria recomanar-vos el projecte Enrola’t.cat, una eina online per a l’alumnat i el professorat que ens permetrà treballar el llenguatge oral a l’aula a través del que es coneix com a role-playing o representació de papers. Hi ha recursos tant per Cicle Mitjà com per Cicle Superior.
  • Infants amb pèrdua auditiva. Disposem d’una eina prou interessant que podem oferir a les famílies amb infants amb pèrdua auditiva. Es tracta d’una Guia creada per experts que ens oferirà informació i recursos a tots plegats. A banda, disposeu de moltes activitats a la pàgina del CREDAC Pere Barnils.
  • Dislèxia, TDAH e Hiperactividad. Ens trobem davant de trastorns molt habituals a l’aula. SUMDIS (Sumario sobre Dislexia, TDAH e Hiperatividad) ofereixen molta documentació amb estratègies d’intervenció tant a l’aula com a casa. Aquesta pàgina dedicada a la Dislèxia trobareu molts recursos per treballar la comprensió lectora, exercicis d’ortografia, proves d’avaluació i vocabulari en anglès. A banda de molta informació teòrica, a la pàgina de la Fundació CADAH hi ha molts recursos interessants per a utilitzar amb nens que presenten TDAH. Per últim, us volem recomanar tot un seguit d’activitats relacionades amb els trastorns d’hiperactivitat.
  • Alumnes amb altes capacitats. Un repte afegit és l’atenció als alumnes amb altes capacitats (això inclou superdotació, talent i precocitat). Ens sembla oportú recomanar-vos la guia elaborada per l’Associació Balear de Superdotats i Altes Capacitats, dirigida al professorat. És molt pràctica perquè ens proporciona informació, descarta mites i ens ajuda a atendre a la pràctica les necessitats d’aquests alumnes a l’aula.

Atenció a la diversitat SomDocentsCom podeu imaginar, aquests només són alguns dels recursos que podeu utilitzar per tractar les diferents realitats que es reprodueixen a la vostra aula. Segur que vosaltres utilitzeu moltes altres eines d’allò més útils. Les voleu compartir amb nosaltres?

Si voleu saber-ne més sobre l’atenció a la diversitat, SomDocents ofereix dos cursos de formació permanent per al professorat:  Atenció a la diversitat: Altes capacitats i Educació Especial: Atenció a la diversitat.

Quant a cristinasomdocents

Diplomada en Magisteri d'Educació Primària per la Universitat Autònoma de Barcelona. Mestra en actiu. Tècnica en Educació Emocional (UB). Formadora de docents (Generalitat de Catalunya). Responsable del Departament de Màrqueting de SomDocents.
Aquesta entrada s'ha publicat en Atenció a la diversitat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s